Аліна Миколаївна запрошує вас на заплановану конференцію:Zoom.
Тема: 8:30 – Українська мова. Речення поширені й непоширені (повторення). Порядок слів у реченні. Логічний наголос. 9:50 – Українська література. Захопливі історії підлітка у творі Анатолія Дімарова «На коні і під конем».
Подключиться к конференции Zoom https://us05web.zoom.us/j/3523804481?pwd=SnpEZ2ZkMG9TWWE5QU5wb2ZMYVpTdz09
Идентификатор конференции: 352 380 4481 Код доступа: uJucD6
Сообщение отредактировал uzdemiralina - Неділя, 07.11.2021, 23:23
1 робота - Уявіть себе журналістом/журналісткою. Використовуючи подані історичні джерела, напишіть коротке есе на тему «Залицяння і одруження українців». Також допишіть свій власний сценарій закінчення цієї історії.
Відмова від угодиміщан, які попередньо домовилися про весілля малолітніх дітей
Міщанин з Торчина Євхим, ставши до суду зісвоїм сином Гаврилом, визнав: «Вже кілька років тому... змовивбув за свого сина, літ недорослого і такого,що не мав повного розуму через молодість, дочку підданого володимирської єпископії в селіГородку під Луцьком Ілька Шабунчича Одарку, і шлюб їм священник давав. Але тепер, коли син мій до кращого розуму і літ більших... так син мій, як і вказана дівка, себенезлюбили, і згідно з тими домовленостями мешкати не хочуть. Тож ми, батьки з обох сторін, між собою через добрих людей добрепоміркували й погодили, і з тих домовленостей дітей наших визволили». Тут же той Гаврило, «особисто визнав, що дочку Ількову із зашлюбин визволив і вільною вчинив, дозволяючи піти заміж за кого схоче, у чому він шкодити не має. Так же Ілько Шабунчич того Гаврила іменем дочки своєї з тих зашлюбин визволив,дозволяючи йому взяти задружину кого захоче».
Відмова вже під час вінчання шляхтянки,яку брат домовився видати заміж без її на те згоди
14 лютого 1599 у домі Яна Мервинського розігралася драма. Саме цього дня прибув Войтех Лонський з багатьма родичами, абивзяти шлюб із сестрою господаря дому Катериною, на той час сиротою. Однак коли нареченівже стояли на весільному килимі, а священник запитав наречену, чи є на те воля Божа і її власна піти заміж за Лонського, дівчина відповіла відмовою: «Пан братмій з паном Лонським без волі моєї і відомості, також без приятелів моїх і брата молодшого, не при мені, не в домі своєму,а в домі пана Соломи заочно якусь обіцянкуЛонському дав. Однак я так розумію,що на те волі Божої і моєї в стан святий подружнійза пана Лонського піти немає,і я на те не погоджуюсь. Не тільки брат мій, але батько і мати змусити на те мене не могли б»
.Із Волинської судової книги
2 робота -ВПРАВА «КІНООПеРАТОРи»
Розгляньте кадри та спробуйте поєднати їх у сюжет. Запропонуйте власний сценарій фільму.